Produkty pro nákladní vozidla a autobusy

stage_goods_TT

Truck Tires Goods

Projekt "Přírodní kaučuk z pampelišek“

15/06/2015
pr_2015_06_10_wissenschaftspreis_uv-onlineData

Vedoucím vědcům projektu byla za jejich výzkum pneumatik z pampeliškového kaučuku udělena prestižní Cena Josepha von Fraunhofera

• Prestižní vědecké ocenění bylo uděleno dvěma biologům v Münsteru a výrobci pneumatik Continental za jejich společný projekt
  • Přírodní kaučuk z kořenu pampelišky přispívá k trvalé udržitelnosti získávání kaučuku – první testy pneumatik byly úspěšné

Hanover, 15. června 2015 Fraunhoferův institut pro molekulární biologii a aplikovanou ekologii (IME, pobočka v Münsteru), Institut pro biologii rostlin a biotechnologii Münsterské univerzity a divize pneumatik společnosti Continental v Hanoveru úspěšně spolupracují na projektu na projektu nazvaném „RUBIN – Průmyslové získávání přírodního kaučuku z pampelišek“. Vedoucím vědcům projektu nyní byla za jejich výzkum pampelišky a za vývoj prototypů automobilových pneumatik z pampeliškového kaučuku udělena prestižní Cena Josepha von Fraunhofera. Cena byla předána včera v německém Wiesbadenu prof. Dirkovi Prüferovi a dr. Christianovi Schulzemu Gronoverovi (IME a Institut pro biologii rostlin a biotechnologii) a dr. Carle Reckerové (Continental). „Cílem tohoto společného projektu je vyvinout postup průmyslového využití pampelišek jako zdroje kaučuku. Ze zemědělského hlediska se i na severní polokouli jedná o nenáročnou rostlinu, kterou je možné pěstovat na půdách nevhodných pro výrobu potravin. To znamená, že výrobu kaučuku by například bylo možné provádět v blízkosti našich továren na pneumatiky, což by umožnilo výrazně zkrátit přepravní trasy a také omezit emise CO2,“ říká dr. Carla Reckerová, vedoucí týmu společnosti Continental, který se účastní vývoje tohoto slibného materiálu.

„Během výzkumu jsme objevili, které geny produkci kaučuku podporují, a které jí naopak brání.  Díky těmto znalostem se nám podařilo vyvinout rostliny, které produkují dvakrát větší množství přírodního kaučuku. V rámci malého pilotního systému se nám také podařilo extrahovat několik kilogramů pampeliškového kaučuku. Toto otevřelo vyhlídky na dosažení průmyslové výroby v řádu tun,“ řekli Prüfer a Schulze Gronover na udílení cen. „Jsme poctěni, že jsme za svůj společný projekt dostali tuto prestižní cenu,“ dodala dr. Carla Reckerová. „Výroba pneumatik tak bude ještě ekologičtější, aniž bychom slevili ze svých standardů vysoké kvality nebo snížili výkonnost.“

Projekt zatím probíhá velice úspěšně – již proběhly první testy pneumatik za letních i zimních podmínek. Pneumatiky vyrobené z pampeliškového kaučuku vykazují srovnatelné vlastnosti v porovnání s pneumatikami vyrobenými z běžného přírodního kaučuku z kaučukovníku (Hevea brasiliensis). Continetal chce sériovou výrobu pneumatik z pampeliškového kaučuku spustit během následujících pěti až deseti let. Další informace o projektu naleznete na www.taraxagum.de.

Fraunhoferovy ceny se za vynikající úspěchy v oblasti vědy udělují každoročně již od roku 1978. Ceny Josepha von Fraunhofera se udělují výzkumníkům, kteří řeší problémy související s praktickou aplikací. V roce 2015 byly uděleny tři Ceny Josepha von Fraunhofera. Další dvě ceny obdržel Fraunhoferův institut IWS v Drážďanech a Fraunhoferův institut pro integrované obvody IIS v Erlangenu. Tato vědecká cena se uděluje od roku 1978 na počest Josepha von Fraunhofera (1787 – 1824), optika a fyzika, který výsledky precizní vědecké práce využíval k vývoji novátorských produktů.

thomas_recke
Thomas Recke