V rámci reakce na nedávné události požaduje společnost Continental účinný dohled na EU štítky pro značení pneumatik

13/11/2015

Christian Koetz, vedoucí segmentu náhradních pneumatik pro osobní a lehké užitkové automobily v regionu EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika).

• Test zimních pneumatik německého autoklubu ADAC upozorňuje na porušování klasifikace štítků EU pro značení pneumatik
  • Bez systému pro dohled nad trhem jsou evropští výrobci v nevýhodě

V rámci reakce na nedávný vývoj požaduje mezinárodní výrobce pneumatik Continental zdokonalení nedostatečných systémů dohledu nad evropským trhem. Poslední test zimních pneumatik, který prováděl německý autoklub ADAC a spotřebitelská organizace Stiftung Warentest skutečně znovu jasně odhaluje nedostatky efektivního sledování shody s právními požadavky Evropské komise a členských států EU. Při testování pneumatik menších rozměrů – 165/70 R 14 – byla u nejlepší zimní pneumatiky na trhu, ContiWinterContact TS 850, které byla udělena klasifikace C na štítku EU pro značení pneumatik, zaznamenána v rámci testu přilnavosti za mokra brzdná dráha 36,2 m z 80 km/h do úplného zastavení. Nejslabší výsledek získala importovaná pneumatika asijského výrobce, která nese také označení třídy C, ale k úplnému zastavení potřebovala hrozivých 49,6 m.

„Tento extrémní příklad s rozdílem více než 13 metrů v rámci přilnavosti za mokra ve stejné kategorii značení není v oboru pneumatik zdaleka prvním případem,“ říká Christian Koetz, vedoucí segmentu náhradních pneumatik pro osobní a lehké užitkové automobily v regionu EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika) společnosti Continental a prezident Evropské asociace výrobců pneumatik a gumy ETRMA. „Je však nejvyšší čas, aby byly v případě takovýchto masivních porušení aplikovány odpovídající sankce, které by případné viníky odradily. Jinak bude evropský průmysl výroby pneumatik díky evropským zákonům ve značné nevýhodě, což určitě není záměrem zákonodárců.“

Společnost Continental znovu důrazně požaduje, aby se Evropská komise i členské státy EU místo neustálého schvalování nových předpisů konečně domluvili na vytvoření účinných systémů dohledu nad trhem. „Rovněž se rozšiřuje rozsah předpisů v jednotlivých zemích a regionech,“ dodává Koetz. „V případě porušení jsou však uplatňovány značné sankce, což pro výrobce představuje trvalý zdroj motivace, aby platné předpisy dodržovali.“

Regina Feiferlíková

Komunikace s veřejností