Global NCAP doporučuje povinný ESC v Brazílii

17/11/2015

Na dnešním slavnostním představení nového partnerství Stop the Crash v hlavním městě Brasilia vyzvala organizace Global NCAP brazilskou vládu, aby životy zachraňující protismykový systém elektronické kontroly stability (ESC) vyhlásila za povinnou výbavu všech nových vozidel. V roce 2014 bylo v Brazílii uzákoněno standardní osazování antiblokovacího systému (ABS) a organizace Global NCAP je přesvědčena, že stejně by se nyní mělo postupovat i v případě systému ESC.

Systém ESC se obecně považuje za nejdůležitější vývojový krok v oblasti bezpečnosti automobilů od vynálezu bezpečnostních pásů. Odhaduje se, že ve Spojených státech, kde je systém ESC povinný již od roku 2012, zachránila tato technologie zabraňující dopravním nehodám již více než 6000 životů.

Kromě USA je systém ESC nyní povinný i v Austrálii, Kanadě, Evropské unii, Izraeli, Japonsku, Rusku, Jižní Korei, Turecku, na Novém Zélandu, a brzy tomu tak bude i v Argentině.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila ve své aktuální Globální zprávě o bezpečnosti na silnicích obavu, že globální výrobci automobilů, kteří v zemích s vysokými příjmy mají povinnost osazovat systém ESC, „mohou stejné modely prodávat na jiných trzích bez této životy zachraňující technologie, pokud daná země neaplikuje směrnici o povinném zavedení systému ESC“.

Aby nedocházelo ke snižování specifikace bezpečnostních technologií, WHO tvrdí, že systém ESC „by měl být povinný pro všechny automobily“. Vzhledem ke skutečnosti, že tento systém je účinný i u užitkových automobilů (jako jsou nákladní automobily, autobusy a minibusy), WHO vyjádřila své přesvědčení, že „tato technologie má u veškerých automobilů, do kterých ještě není globálně nainstalována, obrovský potenciál zachraňovat životy lidí v rámci celosvětového vozového parku.“

Nový výzkum, který si organizace Global NCAP nechala provést, prokázal, že pokud by byly přijaty bezpečnostní směrnice OSN pro provoz motorových vozidel včetně použití systému ESC, do roku 2030 by bylo možno zabránit úmrtí 34 000 Brazilců a předejít dalším 350 000 těžkým zraněním.

David Ward, generální sekretář organizace Global NCAP a předseda partnerství Stop The Crash, uvedl: „Systém ESC je důležitou technologií, která dokáže zachraňovat životy tím, že místo ochrany pasažérů v případě nehody dokáže nehodě zcela zabránit. Naše nejnovější výzkumy ukazují, že pokud by byl zaveden systém ESC a schválen balíček ostatních směrnic OSN, v Brazílii by bylo možno předejít stovkám tisíců mrtvých a vážně zraněných. A právě proto Global NCP brazilské vládě doporučuje, aby navázala na své usnesení z roku 2014 o povinnosti zavést systém ABS, a učinila totéž i v případě systému ESC.“

Poznámka redakce:

Součástí partnerství #STOPTHECRASH, v jehož čele stojí organizace Global NCAP, jsou i ADAC, Autoliv, Bosch, Continental, Denso, Thatcham, ZF-TRW a nadace Toward Zero Foundation.

Všechny tyto společnosti se svorně zavázaly propagovat pokročilé technologie pro bezpečnost automobilů v rámci podpory programů OSN Global Goals (globální cíle) a Decade of Action for Road Safety (dekáda aktivit pro bezpečnost na vozovce).

#STOPTHECRASH delegátům a zástupcům médií, přítomným na 2. světové konferenci o bezpečnosti na vozovce, pořádané 17. listopadu brazilskou vládou v hlavním městě Brasilia, nabídne živou prezentaci hlavních systémů zabraňujících dopravním nehodám.

Program živé prezentace najdete zde.

Další informace získáte na webových stránkách kampaně na adrese www.stopthecrash.org

Sledujte pravidelné aktualizace související s kampaní a sdílejte zprávy na Twitteru @stopthecrash

Regina Feiferlíková

Komunikace s veřejností