Projekt „Taraxagum“ společnosti Continental získal na veletrhu Automechanika 2016 několik ocenění

14/09/2016

WinterContact TS 850 P Taraxagum

• Pneumatiky vyrobené z pampeliškového kaučuku („Taraxagum“) byly oceněny na mezinárodním veletrhu.
  • Společnost Continental na veletrhu Automechanika představuje prototypy pneumatik vyrobených z kaučuku z ruských pampelišek.

Společnost Continental na prodejním veletrhu Automechanika 2016 získala ocenění Innovation Award a Green Award za svůj projekt s názvem „Taraxagum – pneumatiky z pampeliškového kaučuku“. Odborníci z automobilového průmyslu tímto oceněním projevili uznání za výzkum a vývoj hannoverské společnosti, jejímž dlouhodobým plánem je vyrábět část pryže používané při výrobě pneumatik i dalších pryžových produktů z kořenů pampelišek. Díky pěstování ruských pampelišek nedaleko továrny společnosti Continental se významně zkracují vzdálenosti, na které je třeba pryž přepravovat, čímž dochází k výraznému snížení emisí CO2. Společnost Continental si od tohoto kroku slibuje rovněž oslabení závislosti na světových trzích s kaučukem.

„Jsme z těchto ocenění nadšení,“ říká Maria Hanczuch z divize obchodního rozvoje pneumatik pro osobní a lehké nákladní automobily společnosti Continental. „Náš projekt Taraxagum demonstruje jeden z aspektů týkajících se vývoje materiálů používaných při výrobě pneumatik budoucnosti. Pracujeme nejen na zlepšení našich produktů po technické stránce, ale také na vytvoření výrazně udržitelnější směsi a celého výrobního procesu.“

Maria Hanczuch a Klaus Engelhart (oba ze společnosti Continental) na slavnostním předávání cen

1

Společnost Continental přibližně před pěti lety začala na vývoji směsi „Taraxagum“ spolupracovat s Fraunhoferovým institutem IME v Münsteru, institutem Julius Kühn Institute (JKI) v Quedlinburgu a renomovanou pěstírnou ESKUSA v německém městě Parkstetten. Ruskou pampelišku se podařilo kultivovat tak, aby nabízela dlouhodobou výtěžnost v podobném množství jako tradiční kaučukovníky „Hevea brasiliensis“ z tropických oblastí. Společnost Continental rovněž vyvinula nové výrobní metody, které umožní extrahovat přírodní kaučuk pro výrobu pneumatik a dalších pryžových produktů z mízy rostliny.

Již byly vyrobeny první zimní pneumatiky pro osobní automobily, pneumatiky pro nákladní automobily a uložení motoru  využívající pryž „Taraxagum“. Testy provedené ve vlastních zkušebnách společnosti prokázaly, že pampeliškový kaučuk u ekvivalentních standardních produktů vykazuje přinejmenším stejně dobré vlastnosti jako přírodní kaučuk získávaný tradiční cestou. Rostliny lze pěstovat také v severní a západní Evropě. Díky tomu je možné eliminovat dlouhé převozy. Tyto trasy vedoucí z „kaučukového pásu“ v tropických oblastech dříve zasahovaly 30° na sever a na jih od rovníku. Nyní dojde k výrazné úspoře nákladů a snížení emisí CO2. Společnost Continental nedávno oznámila výstavbu výzkumného střediska v Anklamu, Meklenbursko-Přední Pomořansko, pro výrobu pryže z mízy ruské pampelišky a do roku 2021 plánuje do tohoto nového provozu investovat přibližně 35 miliónů eur.

Instituty a společnosti zapojené do projektu se již mohly těšit z mezinárodně uznávaných cen a ocenění za pokroky, kterých se jim podařilo dosáhnout. Například v roce 2014 projekt získal ocenění „Green Tec Award“ a v roce 2015 výzkumný tým obdržel cenu Josepha von Fraunhofera od Fraunhoferovy společnosti.

Další informace najdete na www.taraxagum.com

Magda Pančochová