Continental vybuduje laboratoře pro výzkum kaučuku Taraxagum

06/04/2017
  • Výrobce pneumatik získá parcelu v business parku Otto Lilienthal Ring

• Po vyřízení stavebního povolení bude postupně realizován připravený projekt

• Vedoucí závodu a zemědělský koordinátor z nedalekého Anklamu jsou již najati

Burkhardt Köller

Minulý týden společnost Continental, mezinárodní výrobce pneumatik, předložila městské radě Anklamu svůj dlouhodobý plán na vybudování speciální laboratoře Taraxagum Lab Anklam. Materiály byly v zásadě schváleny a všechny plány společnosti se těší široké podpoře. Dalším krokem bude zakoupení parcely o rozloze přibližně 30 000 m² nacházející se v business parku Otto Lilienthal Ring společností Continental, získání stavebního povolení od města Anklam a postavení první budovy. „Velmi nás těší, že městská rada schválila naše dlouhodobé projektové plány,“ říká Burkhardt Köller, předseda správní rady společnosti Continental Reifen Deutschland GmbH. „Další kroky projektu Taraxagum Lab Anklam, které se budou postupně realizovat, jsou jasně definovány. Jak bylo oznámeno v srpnu 2016, během příštích pěti let plánujeme investovat 35 miliónů eur do dalšího výzkumu procesu výroby kaučuku, který v současné době probíhá pouze v laboratořích. Tento výzkum bychom chtěli posunout na průmyslovou úroveň a obrazně řečeno zvýšit produkci tohoto nového kaučuku z gramů na kilogramy a následně z kilogramů na tuny. Vzhledem k tomu, že tento počin pro nás představuje značné podnikatelské riziko, velmi si vážíme vstřícnosti městské rady Anklamu, která schválila prodej námi vybrané parcely za symbolickou cenu 1 euro.“

Koncept Taraxagum Laboratoře Anklam

Dr. Andreas Topp, vedoucí vývoje materiálů a procesů a industrializace pneumatik ve společnosti Continental

„Do roku 2021 plánujeme postupně navýšit počty zaměstnanců v závodu Taraxagum v Anklamu na více než 20 lidí,“ dodává Dr. Andreas Topp, který je zodpovědný za vývoj materiálů a procesů a industrializaci pneumatik ve společnosti Continental. „Současně chceme zvýšit plošnou výměru v tomto regionu ze současných 15 hektarů na 800 hektarů a navýšit tak sklizeň na množství počítané v tunách. Podařilo se nám najmout vedoucího závodu a zemědělského koordinátora z nedalekého Anklamu, což dokazuje, že zde máme výborné podmínky nejen s ohledem na dostupné zemědělské plochy. Jestliže se nám podaří dle plánu úspěšně realizovat další kroky projektu, můžeme se společně s městem Anklam těšit na světlejší budoucnost našeho závodu Taraxagum Lab Anklam. Věříme také, že velká vlna zájmu veřejnosti, kterou tento projekt vyvolal během uplynulých několika let, bude i nadále pokračovat.“

Za posledních pár let společnost Continental a její projektoví partneři – jimiž jsou Fraunhofer Institute for Molecular Biology and Applied Ecology IME v Münsteru, Julius Kühn Institute (JKI) v Quedlinburgu a renomovaná pěstírna ESKUSA nacházející se ve městě Parkstätten – získali tři ocenění za svůj projekt Taraxagum. Tato ocenění jsou důkazem, že rovněž externí experti považují industrializaci výroby přírodního kaučuku z kořenů pampelišek za velmi slibný počin. Společnost Continental nedávno jménem všech partnerů zapojených do projektu Taraxagum na veletrhu Automechanika převzala ocenění za inovace 2016 Innovation Award. Přitom již v roce 2015 společnost Continental a Fraunhofer Institute for Molecular Biology and Applied Ecology IME obdržely prestižní cenu Joseph von Fraunhofer Prize a v roce 2014 se projekt dočkal ocenění GreenTec Award.

Kompletní informace o projektu Taraxagum najdete na webu www.taraxagum.com.