Produkty pro nákladní vozidla a autobusy

stage_goods_TT

Truck Tires Goods

Přehled evropských předpisů o používání zimních pneumatik

19/12/2017
  • Přehled o používání zimních pneumatik a sněhových řetězů v celé Evropské Unii
  • Německo: „Alpský symbol“ je závazný
  • Skandinávské zimní pneumatiky překračují požadavky symbolů M+S i „Alpského symbolu“

Continental vyvíjí a vyrábí nákladní zimní pneumatiky již téměř 80 let. Dnes využívá mnoho let zkušeností k výrobě vysoce výkonných zimních pneumatik, které výrazně přispívají nejen k bezpečné, ale i ekonomicky efektivní jízdě v zimě.

Pro zákazníky z oblasti přepravních firem připravil Continental přehled evropských předpisů o zimní výbavě nákladních automobilů a autobusů.

Winter_Tires_Truck_Bus_web
Winter_Tires_Snowflake_Symbol_web

Přehled předpisů pro pneumatiky a sněhové řetězy v evropských zemích včetně Turecka je doplněn užitečnými praktickými postřehy, např. o pneumatikách na hnací/hnané nápravě nebo o tom, zda sebou vozit lopatu na sníh a písek. Na webu najdete také informace o tom, jak výrobci pneumatik zajišťují optimální trakci a bezpečnou jízdu i na studených, mokrých nebo zledovatělých silnicích a co znamenají symboly M+S a „Alpský symbol“ -  hora se třemi vrcholy a symbolem sněhové vločky na bočnicích zimních pneumatik společnosti Continental.

Zvláště důležité pro přepravní společnosti: právní změny v roce 2017

Přepravní společnosti, které působí napříč Evropou, by se měly vždy informovat o právních předpisech o používání zimních pneumatik a sněhových řetězů v různých zemích. Ty se totiž někdy dost výrazně liší. Například v Německu vstoupila od 1. června 2017 v platnost změna zimních předpisů, která stanovuje nové minimální požadavky na používání pneumatik v zimě. Proto musí být nyní pneumatiky na trvale poháněných nápravách opatřeny „Alpským symbolem“ – tedy sněhovou vločkou v trojvrší.  Přechodové období dovoluje používání pneumatik M+S vyrobených před 31. prosincem 2017 do 30. září 2024. Pro pneumatiky na předních nápravách se požadavek na alpský symbol vztahuje až od 1. července 2020. Tato změna v zákoně se netýká použití pneumatik na návěsech a přívěsech.

Constantin Batsch

„Tyto nové pravidla vítáme. Kladou vyšší nároky na výkon zimních pneumatik. A my – výrobce pneumatik – děláme maximum pro totéž při jejich vývoji a výrobě,“ říká Constantin Batsch, viceprezident oddělení Continental Truck Tires EMEA.

Zákonodárci často vyžadují, aby byla hnací náprava vybavena pneumatikami se symbolem M + S – s  různými hloubkami dezénu při použití v určitou sezonu. Nicméně, v posledních letech se ukazuje, že počasí je stále více nepředvídatelné.  Vozidla, která jsou vybavená pneumatikami pouze se symbolem M+S, často v zimním podmínkách selhávají i na malých svazích. A to pro přepravní společnosti znamená, že nesplní sjednané dodací lhůty.

K překonání těchto kritických situací doporučují vývojáři pneumatik značky Continental své zimní pneumatiky Scandinavia se symbolem sněhové vločky na bočnici, které jsou vyvinuté speciálně pro chladnou zimní období.  „Naše zimní pneumatiky Continental Scandinavia - v porovnání s běžnými M+S pneumatikami -  mají lepší trakci v zimních podmínkách a výrazně zlepšují bezpečnost a ekonomickou efektivitu. Dokonce výrazně překračují požadavky „Alpského symbolu“,“ říká Constantin Batsch.

Continental má za sebou více než 140 let inovací a je uznávána jako přední dodavatel technologií v automobilovém průmyslu. Své první zimní pneumatiky pro nákladní automobily vyvinula v roce 1937 a od té doby své pneumatiky a související služby stále zdokonaluje. To doplňují inovativní řešení pro profesionální řízení pneumatik. Závazek společnosti a vysoká úroveň odbornosti jsou jen některými z mnoha důvodů, proč pneumatiky Continental patří mezi nejúčinnější a nejbezpečnější pro nákladní automobily a autobusy.

Magda Pančochová

765 02 Otrokovice