Produkty pro nákladní vozidla a autobusy

stage_goods_TT

Truck Tires Goods

Continental a MAN představují designovou pneumatiku určenou pro elektrická nákladní vozidla

19/09/2018
  • Studie pneumatik Conti e.MotionPro použitých na vozidle MAN CitE funguje jako výchozí bod pro vývoj pneumatik pro elektrická užitková vozidla
  • Nové vozidlo MAN CitE pro použití ve městech představuje jeden z nejdůležitějších momentů na veletržním stánku společnosti MAN
  • Pneumatiky pro nákladní automobily s elektrickým pohonem mají jiné požadavky, zejména s ohledem na optimalizaci ujetých kilometrů a valivý odpor

Na tiskové konferenci na 67. mezinárodním autosalonu (IAA) užitkových vozidel v Hanoveru, který začal dnes, představila technologická společnost a výrobce špičkových pneumatik Continental designovou pneumatiku Conti e.MotionPro, která byla vyvinuta pro elektrická nákladní vozidla značky MAN – MAN CitE. Studie pneumatik od společnosti Continental kombinuje výrazný modrý proužek na boční straně s ručně vyřezávaným dezénem a modře zbarveným dnem drážek na běhounu. Dokonale ladí s moderním designem nového vozidla MAN CitE.

Designová pneumatika Conti e.MotionPro speciálně vyvinutá pro elektrický nákladní MAN CitE

Inženýři a designéři společnosti Continental navrhli a vytvořili konstrukci pneumatiky Conti e.MotionPro v úzké spolupráci se společností MAN. Během výroby zelené pneumatiky v závodě ve slovenském Púchove byla boční strana pláště zhotovena ručně a „pulzující modrý“ nátěr byl na boční stranu nanesen při zahřívání pneumatiky. Na zakázku vytvarovaný dezénl byl poté vyroben poměrně složitým robotickým procesem a doladěn zkušenými výrobci pneumatik v německém Stöckenu. Současně byly do drážek ručně vtlačovány malé gumové díly. Společnost Continental je jedním z mála výrobců pneumatik, kteří dokáží ručně vyrobit individuální designy pneumatik i v malých sériích.

Vozidlo MAN CitE je charakteristické svým ergonomickým designem s nízkým nástupem, důsledně rovnou podlahou v kabině řidiče a snadnou přístupností. Nízká poloha sedadel, velké prosklené povrchy a pomocné kamery nabízejí řidiči a spolujezdci nerušený výhled do okolí. Zcela nový koncept elektrického nákladního vozidla, který byl vytvořen před pouhými 18 měsíci, nastavuje nový etalon v oblasti ergonomie pracoviště, bezpečnosti a udržitelnosti v městské přepravě zboží.

KlausKreipe

Klaus Kreipe, vedoucí oddělení Original Equipment (OE) Nákladní pneumatiky Continental

Klaus Kreipe, vedoucí oddělení Originální pneumatiky pro nákladní vozidla ve společnosti Continental, vysvětluje záludnosti vývoje pneumatik: „Elektrická vozidla lze dočasně vybavit i běžnými pneumatikami. Nové motory a nové koncepty vozidel, které jsou s nimi spojeny, však mění požadavky i na pneumatiky užitkových vozidel. V současnosti využíváme různá partnerství i kooperace k získání cenných zkušeností pro vývoj pneumatik pro elektrická nákladní vozidla a autobusy.“ Společně s výrobci užitkových vozidel a městskými autobusovými dopravci chce společnost Continental vyvinout pneumatiky, které budou využívat špičkové technologie, oznámil Kreipe.

Optimalizace dojezdu vozidel vyžaduje nízkou spotřebu energie, tj. optimální valivý odpor. Nové koncepty vozidel také přichází se změněnou polohou těžiště, zatížení kol a krouticí momenty, což mimo jiné představuje potenciální problémy pro nosnost nebo valivý odpor pneumatik. Zvýšená nosnost nebo trakční síla může také vést k rozšíření požadavků. Společnost Continental by ráda vyvinula a vyráběla pneumatiky speciálně pro tento účel. Zejména s ohledem na optimalizovaný valivý odpor má výrobce pneumatik dlouholeté zkušenosti s pneumatikami snižujícími spotřebu paliva a drží si mezi konkurencí vedoucí pozici.

Designová pneumatika Conti e.MotionPro je k vidění na výstavě užitkových vozidel (IAA) na novém elektrickém nákladním vozidle pro městské použití, MAN CitE, které bylo také poprvé představeno dnes. Vozidlo a pneumatiky naleznete u stánku výrobce užitkových vozidel MAN v hale 12. Pneumatika je také vystavena u stánku společnosti Continental, A06/B11, v hale 17.