Produkty pro nákladní vozidla a autobusy

stage_goods_TT

Truck Tires Goods

Continental doporučuje: Přezujte včas na zimní pneumatiky

07/11/2018

Včasné přezutí: Zimní pneumatiky Scandinavia od společnosti Continental zajišťují optimální polohu na vozovce i při obtížných povětrnostních podmínkách v zimě. Foto: Continental

• Větší bezpečnost na všech osách a vyhnutí se pokutám
  • Zimní pneumatiky Scandinavia pro optimální trakci
  • Sněhová vločka Continental zaručuje vynikající zimní vlastnosti

Už je tomu více než 80 let, co technologická společnost a výrobce prémiových pneumatik Continental představila svou první zimní pneumatiku pro nákladní automobily. Již tenkrát se pneumatika vyznačovala hrubým dezénem a odpovídající přilnavostí na zasněženém podkladu. Od té doby společnost Continental své pneumatiky a příslušné služby stále vylepšuje. Byla vytvořena inovativní řešení pro profesionální management pneumatik. Pneumatiky značky Continental odpovídají nejnovějším vědeckým poznatkům a zákonným požadavkům. Jaké předpisy ve vztahu k zimním pneumatikám aktuálně platí v jednotlivých evropských zemích, se dozvíte v přehledu „Evropské předpisy pro zimní výbavu nákladních automobilů a autobusů“, který společnost Continental nově sestavila pro zimu 2018/2019. Vedle všeobecně platných předpisů je uvedeno, jestli je nezbytné používání sněhových řetězů, a navíc i to, které další požadavky platí v jednotlivých zemích.

Sněhová vločka Continental pro optimální trakci

Na zimní vozovce často záleží na tom, aby byl zajištěn bezpečný přenos síly pneumatikami a zamezilo se jejich protáčení. Pryžové směsi značky Continental k tomu zásadním způsobem přispívají, protože pneumatiku udržují vysoce flexibilní a přilnavou. Receptury zároveň zaručují vysokou odolnost proti opotřebení. Pneumatiky Scandinavia dosahují své přilnavosti díky inteligentní kombinaci různých lamel se synergickým účinkem: kapsičkovité lamely, 3D lamely a speciální trakční lamely. Protože zejména kapsičkovité a 3D lamely zachovávají optimální pevnost dezénu, zůstává kilometrový výkon vysoký a spotřeba paliva nízká. Série Scandinavia je navíc označena zákonem požadovaným symbolem Three-Peak Mountain SnowFlake (3PMSF) se sněhovou vločkou Continental. Testy prokázaly, že takto označené zimní pneumatiky několikanásobně překonávají zimní vlastnosti stanovené pravidlem UNECE 117. Stejnou měrou to platí pro všechny osy nákladního automobilu, přívěsu a autobusu.

Specialitou zimních pneumatik Scandinavia je dvoufázový dezén, který zvláště dobře podtrhuje ekonomickou stránku pneumatik. Specifickým znakem je, že se struktura dezénu po dobu životnosti pneumatiky mění. Z počáteční otevřené struktury zajišťující bezpečnou přilnavost se stane uzavřený dezén, který je optimalizován pro nízký valivý odpor se stejně dobrou přilnavostí na převážně suchém povrchu vozovky. Jakmile je zimní dezén opotřebovaný, použije se pneumatika řídicí osy a osy návěsu s velmi dobrými spotřebitelskými hodnotami pro letní sezónu.

V portfoliu zimních pneumatik společnosti Continental lze nalézt všechny běžné rozměry pneumatik pro všechny osy. I nadále aktuální dvojková série byla v nejdůležitějších rozměrech rozšířena o trojkovou sérii. U zimní pneumatiky pro řídicí osu HSW2 Scandinavia v rozměru 385/65 R22,5 byl zátěžový index zvýšen na 164. To odpovídá hornímu limitu zatížení jednotlivé pneumatiky 5 000 kg při optimálním nahuštění. Na základě nejnovějších poznatků byla pro autobusy, které doposud používaly na hnací ose zimní pneumatiky pro nákladní vozidla, vyvinuta pneumatika HDW2 Coach v rozměru 295/80 R22,5. Tím jsou k dispozici specifické zimní pneumatiky pro řídicí a hnací osu u autobusů pro cestovní a městský provoz.

Přezujte včas na zimní pneumatiky

Od října do Velikonoc – tak zní obecně platné pravidlo pro roční období, ve kterém by měly na zimních pneumatikách jezdit nejen osobní, ale také nákladní automobily. Kdo bude na náledí, kluzkém sněhu, břečce, zledovatělém nebo namrzlém povrchu přistižen s nepřípustným obutím, riskuje pokutu ve výši 60,- EUR – podle nového znění katalogu nařízení o pokutách platného od 1. června 2017. Pokuta ve výši 75,- EUR bude udělena také majitelům vozidel, kteří nařídí nebo povolí jízdu s nepřípustným obutím. Na zimní pneumatiky proto přezujte včas zvláště v regionech, ve kterých se musí se zimními podmínkami na vozovce počítat velmi brzy. Ale pozor! Také zde jsou novinky v souvislosti s povinností používání zimních pneumatik: Všechny pneumatiky vyrobené po 1. lednu 2018 musí být označeny symbolem Three-Peak Mountain Snow-Flake (3PMSF), aby byly považovány za zimní pneumatiky.