Produkty pro nákladní vozidla a autobusy

stage_goods_TT

Truck Tires Goods

Jak šetřit palivo s pneumatikami Continental: zásadní rozdíl hraje valivý odpor

13/04/2022
Continental_PP_Sustainability

Vozové parky musí do roku 2030 snížit emise CO2, aby splnily klimatické cíle stanovené Evropskou unií.

• Strmě stoupající ceny benzínu a nafty: sektory a dodavatelské řetězce v ohrožení
  • Společnost Continental snižuje valivý odpor svých pneumatik, a tím také snižuje spotřebu paliva a emise CO2
  • Funkce pro vyhledávání pneumatik, kalkulačka paliva a CO2, řada pneumatik Conti EcoPlus: efektivní řešení pro provozovatele vozových parků a nákladní dopravce

Ne nadarmo se ropě a jejím derivátům říká „černé zlato“. A právě v těchto dnech se nafta a benzín zdají být skutečně něčím, co se podobá luxusním komoditám, jak nasvědčuje nářek řidičů při pohledu na ceny na čerpacích stanicích. Není tedy vůbec překvapivé, že stále se zvyšující náklady nedají dopravcům a manažerům vozových parků klidně spát. Oborové asociace sdružující logistické společnosti dokonce varují před vlnou insolvencí. Bez paliva se totiž dopravní průmysl doslova zadře a zcela zastaví. Důraz je tedy opět kladen na úsporu paliva a v jejím rámci samozřejmě i na pneumatiky. Pneumatiky jsou totiž jedním z mnoha faktorů, které zásadním způsobem ovlivňují spotřebu paliva. To vysvětluje, proč společnost Continental již dlouhou dobu vnímá dopad pneumatik na hospodárnost provozu jako hlavní prvek pro svůj vývoj a výzkum. Společnost zde zaměřuje své úsilí na hledání takových řešení, která budou mít trvalý dopad na spotřebu paliva a emise CO2.

Continental_PP_Hinnerk_Kaiser

Nižší spotřeba paliva: jak zachovat nákladovou efektivitu A udržitelnost

Podle údajů z EU jsou v Evropě za zhruba čtvrtinu emisí CO2 vyprodukovaných v rámci silničního provozu a sektoru dopravy odpovědné těžké nákladní automobily. Za účelem splnění klimatických cílů EU jsou firmy s vozovými parky vybízeny k tomu, aby do roku 2030 zredukovaly své emise CO2 o 30 procent. A snížení CO2 znamená snížení spotřeby paliva. V této době, kdy jsou ceny paliv na historicky nejvyšší úrovni, nabylo hledání způsobů, jak šetřit palivem, na ještě větším významu. „Valivý odpor pneumatiky je odpovědný za téměř 30 procent spotřeby paliva a emisí CO2 nákladního automobilu,“ říká Hinnerk Kaiser, vedoucí produktového vývoje v divizi pneumatik pro nákladní automobily a autobusy ve společnosti Continental.

Tlak v pneumatikách, konfigurace vozidla, rozložení nákladu, kilometrový výkon, trakce a výkon pneumatik jsou důležitými faktory při určování spotřeby paliva, a tudíž také množství emisí CO2. Avšak tím zdaleka nejpodstatnějším a nejvýznamnějším faktorem je valivý odpor. Zde je vždy nutné řešit protichůdné cíle: nízký valivý odpor na jedné straně a atributy související s bezpečností, jako jsou záběrové vlastnosti a handling, na straně druhé.

Zásadním faktorem je běhounová směs

Společnost Continental na toto pamatuje, a proto se zaměřuje primárně na běhounové směsi, které musí být schopné zajišťovat nízké tření bez negativního vlivu na záběrové vlastnosti či kilometrový výkon. Ač se to může zdát jednoduché, opak je pravdou. Na pneumatiky při jízdě působí celá řada sil. Běhoun a bočnice pneumatiky jsou totiž vystavovány ohýbání, deformacím a otěru. Neustálá deformace pneumatik automobilů a jejich opakovaný návrat do původního stavu způsobuje, že se energie přeměňuje na teplo, a to při procesu zvaném hystereze. „To je jednou z hlavních příčin vzniku valivého odporu u pneumatik,“ vysvětluje Kaiser. „Při hysterezi dochází ke ztrátám energie ve formě tepla. Aby bylo možné tento jev překonat a udržet vozidlo v pohybu vpřed, je nutné spalovat palivo.“ To ukazuje, jak důležité je vybrat správné pneumatiky pro daný účel vozidla. A v tomto ohledu společnost Continental pomáhá manažerům vozových parků prostřednictvím funkce pro vyhledávání pneumatik.

Continental_PP_Conti_EcoPlus_Visual

Nižší valivý odpor, nižší spotřeba paliva: řada pneumatik Conti EcoPlus

Méně je více

Vztah mezi nižším valivým odporem a snížením spotřeby paliva představuje neustálý vývoj řad pneumatik Conti EcoPlusConti EcoRegional. To vše je možné díky inovativní pryžové směsi. Tyto prémiové pneumatiky se podílejí na snížení nákladů na vozový park a současně také emisí CO2 – a to bez negativního vlivu na kilometrový výkon a životnost. Obzvláště v kombinované regionální přepravě může pneumatika Eco Regional nabídnout významný potenciál úspor, samozřejmě v závislosti na profilu využití nákladního automobilu.

Nástroj VECTO a nařízení EU týkající se emisí mají také výrazný vliv na snižování spotřeby paliva v odvětví dopravy. V zájmu zvýšení transparentnosti procesu výběru pneumatik vytvořila společnost Continental kalkulačku spotřeby paliva a emisí CO2 vycházející ze simulačního nástroje VECTO. Tato kalkulačka nabízí provozovatelům vozových parků možnost si spočítat, o kolik mohou snížit spotřebu paliva a emise díky správnému výběru pneumatik. „Jsme velmi rádi, že svým zákazníkům můžeme nabídnout další nástroj – tentokrát v podobě naší nové kalkulačky – který jim pomůže zajistit udržitelnější podnikání,“ říká Enno Straten, vedoucí marketingu v divizi náhradních pneumatik pro region EMEA ve společnosti Continental.

Continental_PP_Tirefinder_DE

Vyhledávání pneumatik od společnosti Continental pomáhá manažerům vozových parků zvolit správnou pneumatiku.

Pro stanovení toho, kolik paliva vozový park spotřebovává a kolik ho lze ušetřit, je rozhodující souhra správného výběru pneumatik, konstrukce pneumatik, tlaku v pneumatikách a valivého odporu. Současné vysoké ceny paliv a rostoucí požadavky na snižování emisí CO2 a zvyšování udržitelnosti zaměřují pozornost na problematiku úspory paliva – a to prizmatem ekonomiky, dopadu na životní úroveň, dodavatelské řetězce a v neposlední řadě také životní prostředí. A společnost Continental nabízí taková řešení, která mohou ve spolupráci s manažery vozových parků pomoci překonat tyto problémy.

Na následujícím odkazu najdete video společnosti Continental „Proč je valivý odpor důležitý“.