Češi přezouvání z letních na zimní pneumatiky nepodceňují. Bezpečnost je pro ně na prvním místě

04/11/2019

• Průzkum společnosti Continental odhalil, že 70 procent českých řidičů přezouvá na zimní pneumatiky v předstihu, bez ohledu na počasí
  • Pro více než 80 procent Čechů je nejdůležitějším důvodem k přezouvání bezpečnost. Druhý nejčastější důvod k přezouvání je zákon, to potvrdilo téměř 18 procent dotázaných
  • Na zimní cestování se připravují i členky z oblíbeného uskupení 3v1. Letní pneumatiky Continental otestovaly během návštěvy cyklistického závodu Tour de France a nyní se rozhodly na svých vozech vyzkoušet i zimní pláště

Teploty klesají, dny se krátí a zanedlouho nás mohou překvapit ranní mrazy a první sníh. Připravené řidiče to však nemusí zaskočit — pokud kromě nemrznoucí kapaliny do ostřikovačů a škrabky na okno nezapomenou i na včasné přezutí z letních na zimní pneumatiky. Jak potvrdil průzkum společnosti Continental, většina českých motoristů bývá na zimu připravená a bezpečnost řadí na první místo.

Neodkládejte přezutí, při prvním sněhu je už pozdě

Každý rok se stává, že některé řidiče překvapí první sníh a oni ještě nemají obuté zimní pneumatiky. V tu chvíli je však už pozdě na jejich výměnu. Kdy je tedy nejlepší přezouvat – nejen kvůli zákonu, ale i kvůli bezpečnosti? Podle průzkumu společnosti Continental až 70 procent šoférů přezouvá pneumatiky v předstihu, bez ohledu na počasí. Podle něj se při výměně plášťů orientuje téměř 23 procent Čechů.

Vystihnout pravý čas si žádá dávku předvídavosti a také sledování počasí. Obecně můžeme řici, že správný čas nastává, když teplota dlouhodobě nepřekročí 7 °C. Z legislativního hlediska v České republice platí povinné použití zimních pneumatik (v období od 1. listopadu do 31. března) v případě, že se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led či námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že tato situace nastane. V této době musí mít zimní pláště s hloubkou dezénu minimálně čtyři milimetry na všech kolech vozy o hmotnosti do 3 500 kg.

I když vozovka není pokrytá ledem či sněhem, odkládat výměnu pneumatik není nejlepším řešením. Bezpečnost by měla být v tomto případě na prvním místě. Pokud výměnu plášťů přece jen odkládáte, myslete na to, že vás může čekat mastná pokuta nebo nepříjemnosti s pojišťovnou v případě nehody. V porovnání s takovou událostí je nákup a přezutí na zimní pneumatiky výrazně levnější,“ uvádí Aleš Langer z oddělení Zákaznického servisu Continental Barum s.r.o.

Bezpečnost na prvním místě

S nastávající zimou a zhoršenými dopravními podmínkami je důležité si uvědomit, jaký dopad na jízdu může mít nepřezutá nebo poškozená pneumatika. Průzkum odhaluje, že nejdůležitější aspekt přezouvání pro Čechy znamená bezpečnost. Tuto variantu zvolilo více než 80 procent respondentů. Tyto výsledky jsou velmi potěšující, především vzhledem k chování nevhodné pneumatiky na vozovce pokryté ledem nebo sněhem. Při rychlosti 50 kilometrů za hodinu měří brzdná dráha auta na zimních pneumatikách o 31 metrů méně než na letních pneumatikách.

Přezout na zimní pneumatiky dostatečně dopředu se rozhodly i Nikol Štíbrová, Veronika Arichteva a Martina Pártlová ze známého uskupení 3v1, které si vyzkoušely letní pneumatiky Continental během cesty na nejslavnější cyklistický závod Tour de France. „Naše práce je spojena s cestováním po městě i na velké vzdálenosti a během zimního období si nemůžeme dovolit, aby nás překvapilo počasí. Kromě toho je pro nás nejdůležitější na cestách bezpečnost, protože s námi často jezdí i rodinní příslušníci. Díky Continentalu jsme na zimní sezonu připravené a těšíme se na mnoho najetých kilometrů,“ uvedla děvčata během přezouvání na zimní pláště.

* Průzkum agentury STEM/MARK, zadaný společností Continental Barum s.r.o., provedený v období 30. září – 7. října 2019 na vzorku 505 respondentů z České republiky ve věku 18 – 65 let.