Tour de France září v barvách společnosti Continental

17/07/2019

Tour de France 2019 se už konečně rozjela. A je to pořádný hukot! Počáteční etapy už naznačily, jak moc různých výzev čeká na 176 jezdců z 22 týmů, kteří se postavili na start tohoto závodu v Bruselu. Zatímco vrchaře dřina v kopcích teprve čeká, Tour je již v plném proudu, a to v černé a žluté – oficiálních barvách společnosti Continental.

První den, jenž se nesl ve znamení oslav na počest belgické cyklistické legendy Eddyho Mercxe, korunoval spurt, který musela rozhodnout až cílová fotografie. Druhý den zase přinesl úžasnou podívanou na 22 týmů řítících se ulicemi Bruselu při týmové časovce. To bylo v neděli. V pondělí pak odvážný sólo útok skončil triumfem v etapě. Tím se Tour vrátila na domácí francouzskou půdu, kde nabere na rychlosti a intenzitě.

Spousta hodin živých televizních přenosů na veřejných i soukromých stanicích poskytuje množství kvalitních záběrů a působivě dokumentuje novou roli, kterou společnost Continental převzala v prvním roce pětiletého období, kdy je hlavním partnerem Tour de France. Logo značky Continental je výrazně vidět na posledních kilometrech každé etapy a také v cíli a při předávání trofejí. Ředitel Tour de France Christian Prudhomme navštívil v květnu tohoto roku továrnu společnosti Continental v Korbachu, aby osobně nahlédl pod pokličku výroby značkových ručně vyráběných závodních pneumatik. Význam této návštěvy je stále citelný.

Vraťme se ale zpět na trasu Tour, kde stále panuje nervozita, přičemž favorité drží informace o své formě v naprosté tajnosti. Každý tým si hýčká své klíčové hráče pro celkovou klasifikaci a doslova je drží v závětří a snaží se je bezpečně dostat přes úvodní etapy. Cyklisté ze šesti týmů, které opět závodí na pneumatikách Continental, o sobě dali vědět již během prvních dnů Tour. Vítěz Tour 2018 Geraint Thomas a jeho týmový kolega Egan Bernal ze stáje Ineos, kteří jsou často označováni za hlavní adepty na vítězství, jsou aktuálně na šestém a sedmém místě celkové klasifikace. Bernal má na průběžného lídra Juliana Alaphilippa z Francie, který vyhrál 3. etapu s dojezdem v Epernay, ztrátu 40 sekund a Thomas 45 sekund.

Zatímco anglický tým Ineos a španělská ekipa Movistar se svou hvězdou a favoritem Tour Nairem Quintanou o sobě dozajista dají vědět až ve Vogézách, ostatní týmy jedoucí na pneumatikách Continental jsme již v počátečních etapách mohli vidět mezi těmi nejlepšími. Michael Matthews z německého týmu Sunweb změřil své síly se špičkovým sprinterem Peterem Saganem hájícím barvy týmu Bora-Hansgrohe, který je také z Německa. Matthews je obecně považován za jednoho z hlavních rivalů této slovenské superstar pelotonu, která se na letošní Tour snaží posedmé získat zelený trikot pro nejlepšího sprintera. Momentálně je Matthews v soutěži sprinterů druhý v pořadí za Saganem, na třetím místě je Sonny Colbrelli, jehož tým Bahrain-Merida také závodí na pneumatikách Continental.

Jezdci za sebou nyní nechávají vinice táhnoucí se po úbočích kopců v regionu Champagne a míří do Vogéz, aby otevřeli zcela novou kapitolu Tour. A napětí se stupňuje...