Nezapomenutelná Tour de France: a produkty Continental byly u toho

01/08/2019

To byla Tour de France! Drama až do konce předposlední etapy. 106. ročník Tour de France se zapíše do historie. Především proto, že týmoví jezdci, kteří oněch 3480 kilometrů rozdělených do 21 etap urazili na cyklistických pneumatikách Continental, napsali poslední, rozhodující momenty. Při vyhlašování vítězů v neděli večer po závěrečné etapě na pařížském bulváru Champs Elysées stanul nejvýše opět jezdec, kterého pneumatiky z Korbachu provázely na každém z tak rozdílných a obtížných kilometrů a do cíle ho dovezly nejbezpečněji a tím také nejrychleji: Egan Bernal. 22letý mladík z andského státu Kolumbie se při dech beroucím představení v obou posledních denních etapách v Alpách ukázal být nástupcem svého týmového kolegy Gerainta Thomase z britské stáje Ineos (do loňského roku Sky).

Taktická výhoda dvou prvních míst v celkovém pořadí pro tým Ineos, který ještě pod názvem Sky slavil triumfy Bradleyho Wigginse, Chrise Froomea a Gerainta Thomase, se nakonec projevila jako rozhodující. „Brouk“, jak tohoto malého vrchaře nazývají doma kvůli jeho shrbenému posedu na kole, získal „žlutý trikot“ v památný den bez vítěze denní etapy. V den, kdy příroda ukázala krupobitím, blátem a kamínky „Velkému okruhu“ její limity. A bravurně ho obhájil v závěrečném, 33 kilometrů dlouhém stoupání do Val Thorens o den později. Vítěz Tour de France 2019 se stejně jako v předchozích letech prohnal v doprovodu svých pomocníků z týmu Ineos ve žlutém trikotu a na cyklistických pneumatikách Continental cílovou čárou v Paříži.

Ale nebyl to jen Bernal, který už předtím v červnu vyhrál Tour de Suisse, kdo psal na pneumatikách Continental scénář epochálního průjezdu Alpami. V posledním náročném šplhání do cíle etapy „omezené“ na 60 kilometrů se jakoby odnikud zjevil jezdec a korunoval svůj únik: Vincenzo Nibali, druhý z Giro d’Italia, který až do tohoto okamžiku zůstával na této Tour daleko za svými vlastními očekáváními, dobyl jako první vrchol nahoře na lyžařské stanici Val Thorens.

„Žralok z Messiny“, kapitán závodní stáje Bahrain Merida, jež se stejně jako pět dalších týmů na letošní Tour spoléhala na excelentní produkty Continental, napsal v Alpách poslední velký vykřičník. Za Italem tvořili scénář této etapy bez výjimky profesionálové na cyklistických pneumatikách Conti. Alejandro Valverde, (2.), Mikel Landa (3., oba Movistar), Egan Bernal (4.) a Geraint Thomas (5, oba Ineos) učinili z tohoto dne naprostý triumf společnosti Continental.

Španělský tým Movistar, který se svými čtyřmi jezdci – Richardem Carapazem (Ekvádor), mistrem světa z roku 2018 a vítězem Gira z roku 2019, Nairem Quintanem, Alejandrem Valverdem a Mikelem Landou – poslal do závodu hned čtyři kapitány, hrál v Alpách na pneumatikách Conti rovněž jednu z hlavních rolí. Quintana, kolumbijský krajan letošního vítěze Tour Egana Bernala, vyhrál díky úniku 18. etapu z Embrunu do Valloire dlouhou více než 208 kilometrů. Bylo to třetí etapové vítězství jeho kariéry.

V té samé etapě ukázal jiný německý mladík, rovněž člen týmu Conti, jaké kvality už teď má. Téměř 24letý Lennard Kämna z Wedelu jedoucí v dresu týmu Sunweb na pneumatikách Continental dal o sobě vědět senzačním čtvrtým místem na alpské etapě nazývané „královská etapa“. S Italem Damianem Carusem (Bahrain Merida) na pátém místě tak hned tři jezdci Continental proťali cílovou pásku mezi prvními pěti včetně etapového vítěze.

Avšak i u jezdců s vybavením Continental se psaly příběhy s hořkým koncem; ty s sebou přinesla závěrečná sekvence těchto tří týdnů. Alpskou vysokohorskou etapu musel totiž v bolestech a v doprovodném vozidle opustit jiný jezdec Conti. Thibaut Pinot, miláček francouzských fanoušků cyklistiky a kapitán týmu Groupama FDJ, nuceně ukončil další kapitolu svého nekonečného osobního příběhu plného utrpení na Tour kolem jeho vlasti. V průběhu 19. etapy sesedl kvůli svalovému zranění v slzách z kola. Celá cyklistická Francie byla v šoku. Tento 29letý jezdec se až do té doby nacházel na pátém místě jen s 20sekundovým odstupem na druhé místo, a byl tak aspirantem na pódium. Možná i na víc. Pinot byl zcela jistě nejtragičtějším hrdinou na cyklistických pneumatikách Continental na této Tour de France.

Závěrečná výsledková listina Tour de France 2019 působivě odráží kvalitu nejlepších sportovců z týmů, které už dlouho sází na kvalitní produkty Continental. Mezi vítězem Tour Eganem Bernalem a desátým místem najdeme pět špičkových jezdců z obou nejúspěšnějších zastoupení Conti: Egan Bernal, Geraint Thomas, (2., oba Ineos), Mikel Landa (6.), Nairo Quintana (8.) a Alejandro Valverde (9., všichni Movistar) názorně ukazují, proč nejlepší z nejlepších na Tour zas a znovu sází na to, že tři nejdůležitější týdny roku budou svá kola obouvat pouze do výrobků Continental. A tři týmy s Conti – Movistar (1.), Ineos (3.) a Groupama FDJ (6.) – se dostaly do Top Ten v závěrečném celkovém hodnocení.

Také celá řada funkcionářů Tour kolem ředitele Christiana Prudhomma včetně „assistence médicale“ (lékaři závodu) byla v tomto roce, kdy společnost Continental poprvé patřila k pěti velkým hlavním sponzorům tohoto nejvýznamnějšího cyklistického závodu světa, velmi dobře připravena na všechny eventuality. PremiumContact 6 dovezla limuzíny organizátorů včetně prezidenta Francie Emanuela Macrona při jeho návštěvě Tour bezpečně z Bruselu až do Paříže přes Belgii a Francii. Nápis Continental a všudypřítomná černožlutá v cíli a při vyhlašování vítězů upozorňovaly na zapojení společnosti Continental a na kvalitu jejích výrobků pro osobní automobily a profesionální cyklisty.

Tour de France 2019 zaujme kvůli nespočtu vzrušujících zážitků speciální místo v historii tohoto jedinečného závodu. Závodu, na jehož sportovních výsledcích, ale také na šťastném a bezpečném návratu všech účastníků do Paříže má společnost Continental velkou zásluhu.