Continental navrhuje pneumatiku budoucnosti

16/09/2019

• „Conti C.A.R.E.“ nabízí technologická řešení pro mobilitu budoucnosti
  • Elektrifikace a propojení kol a pneumatik umožňuje udržitelný management pneumatik

Na letošním ročníku frankfurtského autosalonu (IAA) představí společnost Continental ucelený technologický systém Conti C.A.R.E. Conti C.A.R.E. (Connected. Autonomous. Reliable. Electrified.) je špičková technologie pro síťové propojení kol a pneumatik umožňující správu požadovaných výkonnostních charakteristik. Tyto charakteristiky jsou rovněž úzce spjaty s požadavky elektromobilů a vozidel s autonomním řízením jak při individuálním využívání, tak v režimu sdílené mobility. V kombinaci s webovou aplikací ContiConnect Live vytváří Conti C.A.R.E. flexibilní systém, který poskytuje prostředky pro management pneumatik například pro moderní vozové parky robotizovaných taxi služeb, kterým pomůže zvýšit výkon a současně optimalizovat náklady.

Pneumatiky Conti C.A.R.E. jsou vybaveny senzory, jež jsou integrovány do samotné konstrukce pneumatiky. Tyto senzory poskytují a nepřetržitě vyhodnocují data týkající se hloubky dezénu, možného poškození, teploty pneumatiky a jejího tlaku. Tento monitorovací systém, který přichází pod názvem ContiSense, přenáší informace o stavu pneumatik do aplikace ContiConnect Live a provozovatelům vozových parků tak umožňuje efektivní management mobility.

Neméně inovativní je také myšlenka aktivní úpravy tlaku v pneumatice pomocí odstředivých pump vestavěných v kole. Když vozidlo zrychluje, odstředivé síly v kole působí na pumpu a ta vytváří stlačený vzduch. Tato technologie PressureProof konstantně udržuje tlak v pneumatice v optimálním rozmezí a pomáhá dosáhnout udržitelného poklesu emisí CO2. Veškerý přebytečný stlačený vzduch je uchováván v integrovaném zásobníku. Technologie PressureBoost jej následně využívá k rychlým úpravám tlaku pneumatiky podle požadavků různých jízdních situací.

A v podobě konceptu SilentWheel společnost Continental představí modifikovaný ráfek kola, který snižuje vibrace vznikající při jízdě a poskytuje špičkovou kvalitu jízdy.