Společnosti Continental a Kordsa přinášejí na silnici první sériové pneumatiky s adhezním systémem Cokoon

26/02/2020
  • Prvních 250 000 pneumatik s ekologičtějším systémem Cokoon pro textilní výztužné materiály je ve výrobě, další budou následovat v roce 2020 i v letech dalších
  • O tuto technologii typu open source projevilo zájem již více než 40 firem
  • Zájemci se nyní mohou zapojit do licenčního konsorcia

Continental, technologická společnost a výrobce prémiových pneumatik, a Kordsa, globální poskytovatel textilních výztužných materiálů, který zásobuje především odvětví výroby pneumatik, dnes oznámili, že sériová výroba prvních 250 000 pneumatik pro osobní vozy s jejich novou trvale udržitelnou adhezní technologií byla zahájena v roce 2019. Od roku 2017 pracují oba partneři na tomto novém ekologičtějším adhezním systému společně.

Tato nová technologie umožňuje spojení textilních výztužných materiálů s pryžovými směsmi bez použití resorcinolu a formaldehydu v ponorné lázni pro textilní komponenty. Textilní výztužné materiály nacházejí široké uplatnění jak při výrobě pneumatik, tak i při výrobě mechanického pryžového zboží, jako jsou hadice a přepravní pásy.

Continental_COKOON_Tire_1 Kopie

Adhezní systémy Cokoon pro textilní výztužné materiály

Od prvního oznámení o použití systému Cokoon jako otevřené inovativní technologie v březnu roku 2019 vyvolalo toto téma v branži velkou pozornost. Zájem o testování materiálu oznámilo více než 40 společností (výrobci pneumatik, zpracovatelé textilu a subdodavatelé textilního průmyslu). Asi 20 z nich již obdrželo vzorky. Nyní byly všechny zainteresované skupiny přizvány k zapojení do licenčního konsorcia a získání bezplatné licence s cílem přispět k etablování této nové zelené technologie. Licenční konsorcium řídí nezávislá advokátní kancelář AdvInno. Společnosti naleznou další informace a příslušné kontakty na oficiálních webových stránkách www.cokoon.com.

Continental_COKOON_Tire_2 Kopie

Detailní záběr vystavované pneumatiky se systémem Cokoon

AndreasTopp_Logo_BusinessCasual Kopie

Dr. Andreas Topp, viceprezident pro materiálový a procesní vývoj a rovněž i industrializaci ve společnosti Continental

„Testování vzorků bylo velice úspěšné a předčilo naše očekávání. Zpětná vazba z odvětví nám dodala odvahy, abychom se integraci systému Cokoon do našich pneumatik nadále intenzivně věnovali, a již v roce 2019 jsme zahájili sériovou výrobu prvních pneumatik. Rozšiřování zavádění technologie Cokoon v naší výrobě pneumatik v roce 2020 a v následujících letech je pro nás velkou prioritou,“ říká Dr. Andreas Topp, viceprezident pro materiálový a procesní vývoj a industrializaci ve společnosti Continental.

Devrim Ozaydin Kopie

Devrim Özaydin, technický ředitel s celosvětovou působností ve společnosti Kordsa, popisuje základní myšlenku: „Prostřednictvím systému Cokoon chceme v celém odvětví realizovat ekologičtější standard pro spojování textilií a pryže. Zveme proto všechny zájemce, aby se zapojili do licenčního konsorcia, získali bezplatné licence a přispěli tak ke zlepšování této nové otevřené technologie zaváděním systému Cokoon do své sériové výroby.“

Continental_COKOON_Tire

Boční záběr vystavované pneumatiky se systémem Cokoon

Ekologická adhezní technologie bez resorcinolu a formaldehydu

Cokoon je název značky nové technologie s adhezním systémem, která je nabízena všem ostatním výrobcům pneumatik a jejich subdodavatelům jako otevřené řešení (open source). Vývojoví partneři, společnost Continental a společnost Kordsa se rozhodli vzdát vývojových či licenčních poplatků. Jako protislužbu očekávají od nabyvatelů licence, že prostřednictvím licenčního konsorcia bezplatně poskytnou jejich patenty ostatním partnerům za účelem dalšího zlepšování této technologie. Zainteresované společnosti si mohou vyžádat vzorky.

Před vyvinutím systému Cokoon byly pro dosažení přilnavosti textilních výztužných materiálů na okolní kaučukovou matrici nezbytné chemikálie resorcinol a formaldehyd. Náhrada resorcinolu a formaldehydu za ekologičtější alternativy není jen výhodou pro trvale udržitelný dodavatelský řetězec, ale také pro výrobce kordu pneumatik. Je třeba podotknout, že pracovníci v závodech na výrobu pneumatik a koncoví spotřebitelé nejsou působení těchto substancí vystavováni, neboť během procesu vulkanizace dochází k jejich chemické přeměně. Pomocí adhezní technologie Cokoon je nyní spojování textilií s pryží možné bez těchto dvou látek a technologie nevyžaduje změny v procesním vybavení. Další informace jsou k dispozici na www.cokoon.com