Šest z deseti nejúspěšnějších výrobců elektromobilů na světě spoléhá na pneumatiky Continental

14/06/2021
210608_PR_Continental_OE_E-Mobility

Pneumatika Continental SportContact 6 na elektromobilu Polestar 2.

• Schválení pro použití v rámci první výbavy u šesti z deseti největších výrobců elektromobilů
  • Osm z patnácti nejoblíbenějších elektrických vozidel a dodávek v Evropě má schválení pro pneumatiky Continental
  • Důvěra v technologickou odbornost: Continental je dodavatelem první výbavy pro elektromobily od automobilek Tesla, Volkswagen, Mercedes-Benz a mnoha dalších

Společnost Continental rozšiřuje svůj podíl na trhu v segmentu pneumatik pro plně elektrická vozidla. V roce 2020 spoléhalo v rámci první výbavy šest z deseti největších výrobců elektromobilů na světě na vysokou technologickou odbornost tohoto špičkového výrobce pneumatik. Mezi ně patřila například Tesla se svými elektromobily Model 3 a Model S a Volkswagen s elektromobilem ID.3. Rovněž asijští výrobci, jako je jedna z největších čínských automobilek BYD, spoléhají u první výbavy pro své elektromobily na pneumatiky Continental. To jen podtrhuje vynikající produktovou strategii a kvalitu výrobků této společnosti v oblasti elektromobility.

„Plně elektrické modely jsou nyní zastoupeny v rámci téměř všech segmentů vozidel, od kabinových skútrů přes automobily malé a střední velikosti až po SUV a vysoce výkonné sportovní vozy. Pro každý typ vozidla jsou vyžadovány individuální konfigurace pneumatik,“ říká Andreas Schlenke, vývojář pneumatik ve společnosti Continental. „To znamená, že neexistuje jen jedna pneumatika pro všechna plně elektrické vozidla. Ve skutečnosti již více než deset let pracujeme na rozvoji našeho stávajícího portfolia tak, aby splňovalo požadavky všech elektromobilů a současně také udržitelným způsobem přispívalo ke snižování emisí vozidel se spalovacím motorem. Téměř celé naše portfolio pneumatik je optimalizováno pro všechny typy pohonů a většinu našich výrobků můžeme v současné době najít i na elektromobilech.“ V případě elektromobilů, které ještě nejsou z výroby vybaveny pneumatikami Continental, nabízí nyní tento výrobce ve svém portfoliu letní, zimní a celoroční pneumatiky pro téměř každý model.

210608_PR_Continental_OE_E-Mobility

Výrobci elektromobilů volí pneumatiky z celého portfolia společnosti Continental.

Možnost výběru pneumatik z celého portfolia výrobků společnosti Continental

Podle výzkumu společnosti Continental se pneumatiky podílejí na celkovém odporu vozidla až z 20 procent. Zákazníci tak mohou díky pneumatikám s optimalizovaným valivým odporem získat delší dojezd. Nízký valivý odpor je tedy rozšířeným požadavkem zejména u elektromobilů, které se zaměřují na efektivní jízdu. V tomto případě spoléhá mnoho výrobců na pneumatiku EcoContact 6, u níž společnost Continental používá pryžovou směs Green Chili 2.0. Speciální směs přírodního kaučuku a dalších komponent vykazuje výrazně lepší chování při mechanické deformaci. Výsledkem je nižší valivý odpor, a tedy nižší spotřeba energie.

Při vývoji pneumatiky EcoContact 6 dokázala společnost Continental snížit valivý odpor ve srovnání s jejím předchůdcem o 15 procent.

Dodavatelé vozidel střední a vyšší cenové kategorie však požadují u pneumatik mírně odlišné vlastnosti. V tomto případě je důležitější handling, přesné řízení a bezpečnost při vysokých rychlostech. Tito výrobci se proto rozhodli pro pneumatiky z řady PremiumContact nebo SportContact. PremiumContact 6 od společnosti Continental nabízí rovnováhu mezi účinností, sportovními vlastnostmi a komfortem. SportContact 6 je pneumatika pro segment vysoce výkonných vozidel kladoucí důraz na handling a přesné řízení. Díky své stabilitě a brzdnému výkonu zaručuje bezpečnost při vysokých rychlostech.

210608_PR_Continental_OE_E-Mobility

Společnost Continental dodává pneumatiky pro více než 40 procent všech modelů elektromobilů vyráběných v Evropě.

„Při vývoji pneumatik vždy dochází ke střetu protichůdných cílů,“ vysvětluje Schlenke. „Například vysoký valivý odpor může přispívat k větší bezpečnosti, ale také zvyšuje spotřebu energie. A právě v tom spočívá um našich inženýrů, kteří jsou schopni zdokonalovat oba aspekty současně.“

Jelikož motor elektromobilů není při jízdě téměř slyšet, přikládají řidiči elektromobilů větší význam nízkému hluku odvalujících se pneumatik. Špičková vozidla s vysokou úrovní komfortu proto při výběru pneumatik sází také na technologii ContiSilent. Speciální pěnová vrstva pohlcuje vibrace z vozovky, čímž snižuje přenos hluku do interiéru vozidla. To je v případě elektromobilů obzvláště důležité, protože jejich motor nevydává prakticky žádný zvuk – běží velmi tiše.