Continental a Security Matters testují značkovací technologii pro sledování přírodního kaučuku

29/09/2021
  • Vývojový projekt pro větší transparentnost a sledovatelnost v celém hodnotovém řetězci pneumatik a výrobků z technické pryže
  • Rozsáhlé laboratorní testy byly úspěšné
  • Spojení značkovací technologie s technologií blockchain je možné
  • Veškeré materiály používané společností Continental při její celosvětové výrobě pneumatik mají být nejpozději do roku 2050 získávány odpovědným způsobem

Výrobce prémiových pneumatik Continental a společnost Security Matters (SMX), která se zaměřuje na digitalizaci fyzických objektů v blockchainu, společně vyvíjejí a testují značkovací technologii pro přírodní kaučuk. Za tímto účelem obě společnosti nedávno uzavřely dohodu o spolupráci. Speciální značkovací technologie, kterou partneři projektu dále vyvinuli pro použití u přírodního kaučuku, má v budoucnu přispět k ještě větší transparentnosti a sledovatelnosti v celém hodnotovém řetězci pneumatik a výrobků z technické pryže od společnosti Continental. Použití značkovacích látek se speciálními bezpečnostními prvky umožňuje neviditelné označování přírodního kaučuku informacemi o jeho přesném zeměpisném původu. Pomocí speciálních čtecích zařízení a speciálně vyvinutého softwaru lze přečíst informace o přírodním kaučuku a kdykoli přesně určit jeho původ. V rámci industrializace této technologie by bylo také možné spojit tuto značkovací technologii s technologií blockchain, o které je známo, že je obzvláště odolná proti padělání.

Continental_PP_Claus Petschick

Claus Petschick, vedoucí pro udržitelnost v divizi pneumatik společnosti Continental.

„Testujeme tuto značkovací technologii, abychom v budoucnu zajistili, že přírodní kaučuk, který používáme v našich pneumatikách, bude ověřitelně pěstován a získáván plně udržitelným způsobem,“ říká Claus Petschick, vedoucí pro udržitelnost v obchodní divizi pneumatik společnosti Continental. Dodává: „Naším cílem je získávat všechny naše materiály odpovědným způsobem. Inovativní technologie a digitalizace k tomu významně přispívají.“ Nejpozději do roku 2050 budou tedy veškeré materiály používané společností Continental při celosvětové výrobě pneumatik získávány odpovědným způsobem.

Rozsáhlé laboratorní testy obou partnerů projektu byly úspěšné. Například různé značkovací látky, které jsou v současné době testovány, byly detekovány jak v latexu z přírodního kaučuku („Testovací část od kaučukovníku po balík kaučuku“), tak ve zpracovaném a vulkanizovaném přírodním kaučuku pneumatiky („Testovací část od balíku kaučuku po pneumatiku“), a tedy v průběhu celého výrobního procesu, aniž by se měnil vzhled a parametry konečného produktu.

Společnosti Continental a Security Matters nyní pracují na využití nové značkovací technologie tak, aby mohla být používána ve větším měřítku během procesu získávání kaučuku. „Naše spolupráce ukazuje, že fyzické a digitální sledování lze zajistit pomocí jedinečných a neměnných čárových kódů na chemické bázi i v pryžových výrobcích,“ říká Haggai Alon, zakladatel a generální ředitel společnosti Security Matters. A dále dodává: „Společně se společností Continental chceme nyní používat naši značkovací technologii k dalšímu zlepšení transparentnosti dodavatelského řetězce přírodního kaučuku.“

Continental_PP_Haggai Alon

Haggai Alon, zakladatel a generální ředitel společnosti Security Matters (SMX).