Continental vyrábí první pneumatiku s novým indexem nosnosti „HL“

21/01/2021

• Vyšší nosnost pro těžké elektromobily nebo hybridní osobní automobily a SUV
  • Téměř o čtvrtinu vyšší zatížitelnost oproti standardním pneumatikám

Velké a výkonné osobní automobily a SUV s elektrickým nebo hybridním pohonem vyvíjejí větší tlak na vozovku než běžná vozidla. Současně platí, že sortiment pneumatik větších rozměrů a s vyšším indexem nosnosti je značně omezený. V reakci na tuto skutečnost společnost Continental začala vyrábět první pneumatiku na světě pro osobní automobily s indexem nosnosti „HL“. Při nahuštění na stejný tlak jako běžné pneumatiky snesou tyto nové pneumatiky větší zatížení než dosavadní pneumatiky s označením „XL“. Všechny produkty nabízející nové maximální zatížení mají na bočnici před rozměrem pneumatiky uveden kód „HL“. Celé označení pak může vypadat například takto: HL 245/45 R 19 101 Y XL. Nosnost pneumatik s označením HL je 825 kg (index nosnosti 101). To znamená, že došlo k 10% nárůstu nosnosti ve srovnání s dobře známými pneumatikami s označením XL, jež nabízejí nosnost 750 kg (index nosnosti 98). Pneumatiky pro osobní automobily stejného rozměru splňující standard „SL“, které jsou vhodné pro celou řadu modelů vozidel nižší a střední třídy, dovolují maximální zatížení 670 kg (index nosnosti 94). Ve srovnání s touto hodnotou tak pneumatiky „HL“ nabízejí téměř o čtvrtinu vyšší zatížitelnost. Společnost Continental v budoucnu očekává nárůst poptávky po pneumatikách s novým označením „HL“ především ze strany výrobců automobilů.

Dr. Stefan Habicht, Project Engineer Platform Development

Stále rostoucí požadavky na nosnost a vysoké nároky zákazníků si vyžádaly řadu změn jak v pryžové směsi, tak ve struktuře samotné pneumatiky. „Potýkali jsme se s náročnými výzvami, které bylo třeba vyřešit,“ vysvětluje Dr. Stefan Habicht, který řídí vývoj těchto pneumatik. „Pokud jde o konstrukci, zesílili jsme patku a přepracovali kontury pneumatiky, abychom snížili hlučnost. Současně jsme optimalizovali běhounovou směs. Ve výsledku se nám podařilo dosáhnout nižšího valivého odporu, precizního handlingu a stejného kilometrového výkonu, na jaký jsou naši zákazníci zvyklí.“

První pneumatiky dle nového standardu HL, které společnost Continental vyrábí, putují do prvovýroby. Brzy však budu dostupné i na trhu s náhradními pneumatikami.