Produkty pro speciální vozidla

Zemědělské pneumatiky

Mistrovství světa v orbě: na pneumatikách Continental

15/08/2019
Mistrovství světa v orbě se koná na konci srpna v Minnesotě, USA.

• Mistrovství světa v Orbě se letos koná 30.-31.8.2019 v Minessotě, USA
  • Britský šampion Peter Alderslade se mistrovství účastní na pneu Continental Tractor85

Otrokovice, 15. 8. 2019. Nad polem v Minessotě jasně září letní slunce na modré obloze . Vůně čerstvě sklizeného obilí i slámy je stále ve vzduchu. Zvuk motorů se střídá s tichem. Na strništích i trávě přibývají neuvěřitelně rovné brázdy.

Letošní Mistrovství světa v orbě se bude konat od 30. do 31. srpna v Lake of the Woods, Minnesota, USA. Na hranicích s Kanadou se tato tradiční soutěž konala poprvé už v roce 1953. Novodobí „oráči“ z celého světa se tady jednou za rok sejdou a vyberou toho, jehož brázdy jsou absolutně nejlepší!

Jedním z účastníků je i Peter Alderslade, který farmaří v Northumberlanu. Současný britský mistr v orbě s otočným pluhem pochází z rodiny, která staví na dlouhé tradici chovu zvířat pro mléčnou produkci. Peter hospodaří na 650 akrech orné půdy a 150 akrech luk, které jsou určeny pro jeho stádo 75 koní. „Můj otec mě přivedl k orbě už když jsem byl malé dítě,“ říká Peter: „Poprvé jsem mezi mladými farmáři soutěžil už v 15 letech. Od té doby se držím otcova rčení: Rovná brázda je vždy lepší než brázda křivá. Peter letos vyhrál britské mistrovství, a tím se již po sedmé kvalifikoval do mezinárodní soutěže. Sedmička je u nás brána jako šťastné číslo: držíme palce Peterovi, aby vyšel jeho cíl stát na bedně vítězů.

Letos se Peter opět spoléhá na svůj traktor Valtra A95 z roku 2004 a oboustranný pluh Kverneland. "Je to silný malý traktor," říká. Kromě stroje sází i na pneumatiky. V roce 2018 se Peter rozhodl pro pneumatiky Continental Tractor85. Jezdil na nich ve svých posledních čtyřech soutěžích, včetně vítězného britského šampionátu.

Britský mistr v orbě - Peter Alderslade – poprvé na světovém mistrovství vyjede na traktoru s pneumatikami Continental Tractor85.

Užší profil pneumatiky pomáhá dobrému zapadnutí traktoru do brázdy. S jedním kolem traktoru jedu vždy v brázdě, kterou jsem právě vyoral. Je důležité, abych ji nepoškodil, zatímco pracuji na další. Rozhodčí penalizují soutěžící za možné nesrovnalosti v tvaru brázdy – hlavně pokud dojde ke zhutnění brázdy vlivem pneumatiky. Peter to vysvětluje: „Půda se v mokru hutní snáz. Pokud rozbijete brázdu, ztratí se lesklá a matná strana, která je pro rozhodčí na první pohled zřejmá. Všechny brázdy musí být rovné a vypadat stejně, jinak ztratíte body.“

Peterovy pneumatiky jsou efektivnější na mokru, protože mají dobré samočistící vlastnosti. Jsou flexibilnější, což pomáhá rovnoměrněji rozložit hmotnost traktoru. "Mnohokrát jsem zažil, že ostatní soutěžící zapadli v poli, zatímco já jsem v pohodě oral. Mezi pneumatikami jsou velké rozdíly. Kromě toho, velmi důležitý je jejich tlak. Na mokrém poli, Peter snižuje tlak – často až o 25% v porovnání s doporučeným tlakem pro použití na silnici - na 18 PSI.

„Snížení tlaku zlepší rozložení hmotnosti, pomáhá s trakcí a snižuje prokluz kola. Moje pneumatiky mají také dobře rozmístěné dezénové zuby s vynikajícími samočištěním, které funguje i na mokru.“

Mistrovství světa v orbě trvá 10 dnů. Peter bude soutěžit v orbě trojúhelníkového pole se stranami o rozměrech 100 metrů, 16 metrů a 12 metrů. Bude se sledovat 10 parametrů: mimo jiné čas, linie i důslednost jeho techniky. Nejlepšímu „oráči“ bude udělen titul Mistr světa v orbě.